РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Десет деца са „върнати“ в класните стаи през учебната 2019/2020 г. след съвместна работа на институциите

На заседание на Областния координационен съвет, ръководено от областния управител Невена Петкова бяха обсъдени реализираните през учебната 2019/2020 година дейности по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст /съгласно ПМС № 259 от 14.10.2019 г. за изменение и допълнение на   ПМС № 100 на МС от 8 юни 2018 г./

Регионалният екип по Механизма прилага комплексен модел, който  адресира всички проблеми, с които се сблъсква процесът по обхвата и задържането на учениците в училище на основата на добрата междуинституционална и междуличностна комуникация в планирането и реализирането на дейности, които отчитат спецификата на проблема и гарантират правото на равен достъп до образование. Фокусът на мерките през учебната 2019/2020 година е ориентиран към задържане на учениците в задължителна училищна възраст в училище, за които са налице много отсъствия, ниските оценки, лошо поведение, както и специфични лични, семейни или други обстоятелства. Усилията на регионалния екип по прилагане на механизма, съвместно с училищните екипи, са насочени през учебната 2019/2020 година към диагностика на рискови фактори за отпадане, планиране и реализиране на мерки за предотвратяването им.

Реализираните дейности бяха представени от началника на РУО – Габрово Георги Маринов, който подчерта, че всички институции работещи по Механизма за обхват активно участват в процеса, няма формализиране на работата, която се изпълнява в срок. За посочения период с помощта на съвместни усилия общо десет деца са „върнати“ в класните стаи.

Множество заседания са били направени на регионално и на общинска ниво през тази учебна година. Извършено е обхождане по адреси на необхванатите деца и ученици с попълване на протоколи за физическо посещение на място от членовете на създадените екипи. В обходите са участвали 225 педагогически специалисти - директори, учители, педагогически съветници, както и лицата от заинтересованите институции, съгласно издадена заповед на началника на РУО – Габрово. Активно съдействие в това направление са оказвали кметовете, кметските наместници в селата от област Габрово, както и представителите на МВР.

Отчетено беше и реализираното по време на създаденото извънредно положение и въведеното от училищата обучение от разстояние. Обходени са районите на училища и детски градини с цел недопускане на групи ученици, които не са активно ангажирани от родителите им за дистанционното обучение. Началникът на РУО – Габрово подчерта, че е направено възможното и от страна на Министерството на образованието и науката, и на училищата всички ученици на територията на областта да имат достъп до мобилни устройства и интернет, за да реализират своето обучение.

По време на заседанието бяха обсъдени и предстоящи дейности пред ангажираните институции като актуализация на Информационната система по реализация на Механизма, ако е необходимо; навременно отразяване на промени в регионалния регистър. Директорите на училищата следва също така да организират прилагането на целеви мерки за превенция на отпадането на ученици.