РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Предстоят важни ремонти по републиканската пътна мрежа

Агенция „Пътна инфраструктура” одобри списък с 5 пътни отсечки от републиканската пътна мрежа в област Габрово с най – влошено технико-експлоатационно състояние, които да бъдат включени в тригодишната инвестиционна програма за текущи ремонти на ОПУ – Габрово. Това са Път ІІІ 5006 Габрово – Узана от км 5+682 до км 21+380, Път ІІІ-609 Трявна – Царева ливада – Дряново от км 47+432 до км 63+800; Път ІІІ-403 Кормянско – Малък Вършец – Крамолин от км 0+000 до км 26+685; Път ІІІ-552 „Граница В.Търново-Белица-Трявна" от км 5+000 до км 23+546; Път ІІІ-4403 Габрово-Седянковци –Ветрово-Читаковци-Шипчени-Кози рог от км 0+000 до км 18+088.

Чрез реализацията на предвидените ремонтни дейности се цели подобряване на технико-експлоатационното състояние на пътищата, носимоспособността на настилката и ще се повиши безопасността на движението.

Очаква се ремонтните дейности по три от тях – Габрово - Узана, Трявна -Царева ливада - Дряново и Кормянско - Крамолин да започнат още следващата година.

Областният управител Невена Петкова и директорът на Областно пътно управление инж. Деян Георгиев инспектираха едната отсечка - Габрово – Узана. Пътят, който не е основно ремонтиран повече от 50 г., има важно значение за развитие на туризма в региона. Това е единствената пътна връзка за курортен комплекс Узана, ПП Българка, Национален парк „Централен балкан" и Географския център на България. Обслужва селата Баевци, Стоманеци, Зелено дърво и др., за които се явява единствена транспортна връзка. „От изключителна важност е цялостното ремонтиране на близо 16 – километровия участък, където асфалтовата настилка е силно износена, с множество пукнатини и улягания – някои от които с дълбочина 23 см, не добре работещи отводнителни съоръжения." – коментираха на терен областният управител Невена Петкова и инж. Георгиев. 

Сходно е състоянието и на останалите четири пътни отсечки. За всички тях се изготвят проекти за превантивен ремонт в съответствие с Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата. Дейностите ще се извършват поетапно от следващата година, като финансирането ще е осигурено от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.