РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Невена Петкова: „Никога не губете желание да учите и да се развивате“

„Да увеличаваме кръга от знания и да се стремим към самоусъвършенстване е заложено в нас. Като да посещаваме едно вечно училище – това на живота. Живеем в ново време,  което се развива с изключителни темпове. Истински провокатор към всички нас – кара ни да не спираме да учим, за да отговорим на очакванията му, за да сме конкурентноспособни, за да се чувстваме на мястото си!“ - каза областният управител Невена Петкова по време на откриването на Националните дни за учене през целия живот. Събитието се провежда за шеста поредна година, а изборът на място не е случаен, защото Габрово, който отбелязва своята 160 годишнина е и градът, който е дал толкова много първи личности и достижения в научно-техническия прогрес, индустрията, културата и образованието.

„Габрово и хората на Габрово са имали онова дръзновение да бъдат първи, което за техните съвременици е изглеждало невъобразимо. За радост,  днес, толкова години по-късно, аз отново откривам същия този порив навсякъде около нас. Затова регионът ни се гордее с водещи фирми и организации.  Ученето през целия живот е развитие, към което трябва да добавим и социална функция, защото резултатите на едни – означават нови знания и придобити умения за други и така процесът е неспирен.

Предизвикателно е времето, в което живеем – кара ни да се обърнем към себе си и да си задаваме въпроса не „Достатъчно ли е?“, а „Какво още“ – мога да науча, да направя, да дам на другите… Това пожелавам на всички Вас – никога да не губите желание да учите и да се развивате.“ – с тези думи Невена Петкова се обърна към участниците и гостите на събитието. То има за цел да насочи, мотивира и насърчи повече български граждани да се включват в дейности за учене през целия живот.

В рамките Дните ще бъдат отличени хора, институции, организации, които са с най-ярки постижения за развитието на този най-труден, с оглед на многообразието, сектор в общата система за образование и обучение. Общо 11 са предвидените награди, а от тази година се въвежда и нов специален знак за носителя на голямата награда за цялостен принос – „Златен ключ“, символ на новите перспективи и възможности.

В програмата на събитието 8 октомври е обявен като Ден на отворените врати, по време на който ще бъдат проведени работни ателиета за обмен на добри практики в ученето за възрастни. Следобед от 14:30 до 16:30 часа в спортна зала „Орловец“ ще се съберат над 30 изложители от цялата страна, които ще представят своята дейност в областта на ученето през целия живот.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по Проект № 614188-EPP-1-2019-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Снимки от откриването може да видите тук