РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Всички институции от областта декларират готовност за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия

Във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка на територията на цялата страна, заседанието Областния съвет за намаляване на риска от бедствия се проведе неприсъствено, а членовете му докладваха писмено за готовността на ръководените от тях администрации, ведомства и дружества за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия. В четирите общини на територията на област Габрово има сключени договори за зимното поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа в областта през зимния сезон 2020-2021 г.  Извършена е проверка на техниката. Създадена е организация за недопускане дублиране на техниката. Фирмите–изпълнители имат готовност за изпълнение на договорените задължения. Регламентирано е зимното поддържане и на републиканските пътища в чертите на общинските градове.

В Областно пътно управление – Габрово е създадена организация и има готовност за поддържане на републиканските пътища на територията на област Габрово през зимен сезон 2020/2021г. Изготвен е План за зимно поддържане за есенно-зимния период 2020-2021г., който е съгласуван от Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Габрово и РД „ПБЗН“ – Габрово и утвърден от Агенция „Пътна инфраструктура“. В момента продължават доставките на пясък и сол по всички опорни пунктове.

Във всички лечебни заведения е създадена необходимата организация има готовност за работа през зимния период 2020-2021г. Автопаркът  на лечебните и здравни заведения е подготвен за експлоатация при зимни условия. Създадена е организация за взаимодействие между РД ПБЗН – Габрово, РЗИ и ЦСМП за съвместна работа при усложнена зимна обстановка и оказване на съдействие за обслужване на болни на хемодиализа и други тежка болни. Актуализиран е списъка на пациентите на хемодиализа от област Габрово с техните адреси и телефони.

Чрез РУО-Габрово и отдели „Образование” на общинските администрации е създадена организация за нормални условия на учебния процес в зимния период, включително отопление, транспорт, медицинско осигуряване, превенция за грипни епидемии и снегопочистване на прилежащите към учебните заведения райони.  Всички училища имат разработени и приети планове и за действие при усложнена зимна обстановка.

Електропреносните, електроразпределителните и топлофикационни дружества, както и фирмите за доставка на природен газ също декларират готовност за работа при зимни условия. По информация на ръководителите на „Електроенергиен Системен Оператор ЕАД-Мрежови Експлоатационен ПодРайон Габрово“ и „Електроразпеделение Север АД , Разпределителен Обслужващ Център – Г.Оряховица и  Габрово“ става ясно, че са изпълнени заложените мероприятия (ремонт и профилактика) в  програмата за подготовка и работа през сезон зима 2020-2021. Дружествата доставчици на газ за региона „Ситигаз България“ ЕАД и „Севлиевогаз-2000“АД  имат готовност за работа при зимни условия, като са извършили необходимите профилактики. „Топлофикация – Габрово“ ЕАД има сключен договор за доставка на горива за отоплителния сезон 2020-2021. Осигурени са необходимите резерви на склад – въглища и биомаса. Извършени са ремонт и профилактика на основните и резервни топлоизточници в централата и топлопреносната мрежа. ВиК - ООД също декларира готовност за работа при зимни условия.

Четирите общини на територията на областта – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна имат осигурено финансиране на мероприятията по зимна подготовка.