РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Скулптурната фигура на Александър Керков – вечният музикант е готова за поставяне

Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово приключи Проекта „Вечният музикант и чаровният зевзек на Габрово”. Изработване и експониране на паркова, скулптурна фигура на  Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музкален педагод и зевзек (1901 – 1987 г.), съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово по Приоритет 1: 160 години Габрово град – със сумата от 15 000 лв.

Изпълнението на проекта се извършва съгласно приетия План за действие и график за изпълнението му. Дружеството изготви специална Фейсбук страница на Проекта, където се публикуваха статии и снимки от живота и дейността на Александър Керков, със съдействие на партньора ни, Държавен архив – Габрово. Организирахме Кампания по набиране на спомени за Александър Керков, при която се публикуваха 6 спомена на габровци.

С обръщение към габровци и приятелите на Габрово инициирахме кампания за набиране на допълнителни финансови средства, на която се отзоваха габровските граждани и фирми. Изказваме своята признателност към Фондация „Габрово преди и сега“, Фирма „ДИКСИ“ ООД, Фирма „АМК“ ООД, Фирма „ТИС ОЙЛ“ ООД, Г-н Йордан Славев, Фирма „ВАС“ ЕООД и към всички габровци, дали своята лепта в нашата дарителница. Благодарим за голямата подкрепа и на Обществен дарителски фонд – Габрово, който ни съфинансиран със средства от Фондация „Америка за България“.

Благодарим за подкрепата на Държавен архив – Габрово, както и на всички габровски медии за популяризиране на личността на Александър Керков и на проекта на Дружеството.

За постигане на устойчивост на Проекта ще бъде изготвен сайт към сайта на Дружеството с цялата информация за Проекта и за нашите дарители, за личността на Александър Керков, събраните спомени, снимки и дигиталната изложба, изготвена от Архива. Сайтът ще се попълва с нови снимки, спомени и документи за Керков, както и със снимки на габровци и гости на Габрово, избрали да се снимат до скулптурата. Поставената табела с QR-код в непосредствена близост до скулптурата ще води до цялата информация в новия сайт.

Автор на скулптурната фигура е габровският скулптор Георги Балабанов, който е бил и музикант във фанфарната музика на НУ “Васил Левски“, а по-късно на ОУ „Неофит Рилски“, ръководени от Керков.

Проектът беше на стойност 26 200 лв. От Програма „Култура“ на Община Габрово бяхме финансирани със сумата от 15 000 лв. В дарителската ни сметка постъпиха 6000 лв. при необходими 3000 лв. Останалата сума, Дружеството ще изразходи за благотворителната си дейност, за която ще уведомяваме габровската общественост.

Благодарение на събраните средства през м. ноември се отзовахме на призива на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да помогнем на медиците на първата „фронтова линия“ като направихме дарение в размер на 1000 лв. за закупуване на специални защитни облекла за медиците в интензивния сектор на Инфекциозното отделение.

За съжаление скулптурната фигура няма да бъде монтирана до края на годината, тъй като не е приключило обновяването на градска градина в Централната част на града (пред заведението „Глинени гърнета“).

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено с изложба, посветена на живота на Александър Керков и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор  Илко Илиев.

Изпълнението на този проект доказа своя обединяващ общността ефект и искрено вярваме, че ще допринесе за засилване на чувството на гордост и принадлежност на гражданите към историята на своя град, че ще поддържа жива градската памет и предаването на знанието за миналото, което е от значение и пример за възпитанието на днешните и бъдещите поколения.