РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Съгласие за състав на РИК, но след дълги дебати

Пълно съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Габрово, но след дълги дебати, постигнаха днес представителите на парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. Решението взеха по време на проведените днес консултации при областния управител на Габрово Невена Петкова. Отново дебатът беше за секретарското място, после се прехвърли на заместник - председателското, стигна се почти до това консултациите да приключат без съгласие и ЦИК да определи РИК - Габрово, но в крайна сметка диалогът, аргументите и разумът победиха и дадоха резултат. Ръководният състав на комисията се е доказал вече многократно, членовете й работят добре, това си пожелаха и за предстоящите избори участниците в дебата – спорна работа и успехи.

Следва областният управител да изпрати своето предложение в Централната избирателна комисия за назначаване на Районна избирателна комисия – Габрово.

Съставът на РИК отново ще е с общ брой 15 члена, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като съотношението между партиите и коалициите от партии е, както следва: ПП ГЕРБ - 5 , Коалиция „БСП за България” – 4 , ПП ДПС –1 , Коалиция „Обединени патриоти“ – 2, ПП „Воля“ - 1, Коалиция „Реформаторски блок“ – 1, Коалиция „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО-БНД, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН“ – 1.

Подкрепеното от всички ръководство, което ще бъде предложено в ЦИК, е за председател - Мария Недева, излъчен от ПП ГЕРБ, двама зам. - председатели - Евгени Попов и Цветан Цонев – съответно от ПП ДПС и ПП „Воля“ и секретар Иванка Баева – от Коалиция „БСП за България”. „Малко са областите, които единодушно излъчват РИК, към този момент, затова ви поздравявам и Ви благодаря. Мисля, че даваме добър пример и показваме отново, че диалогът води до решения.“ - заяви в края на Консултациите областният управител Невена Петкова.