РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Урок по конституция в чест на 140 години от приемането на Търновската конституция

На 16 април 1879 г. участниците в Учредителното събрание приемат първата българска Конституция – модерна за времето си и много либерална. Това слага началото на съвременна и свободна България.

Днес, във всички училища в област Габрово се реализират дейности по повод 140 години от приемането на Търновската конституция. В „Урок по Конституция“ ще се включат 3095 ученика, по време на който ще се запознаят с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон, както и любопитни факти, свързани с Конституцията. Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Множество други инициативи, посветени на Годишнината от приемането на Първата българска конституция, се реализират от учениците от началото на годината – изложби, участия в научни конференции, състезания.

Предстои в Габрово да бъде показана и юбилейна изложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция", която е подготвена по инициатива на Народното събрание на Република България със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

Допълнителна информация за събитията от 1879 г. и мултимедийна презентация по повод годишнината са публикувани на официалния сайт на Народното събрание: https://www.parliament.bg/ns140/bg/events/7.

Специално за бележитата годишнина Народното събрание в партньортство с Българската национална телевизия направи документален филм, посветен на Търновската конституция. Филмът е достъпен на следния интернет адрес: https://www.parliament.bg/ns140/bg/anniversary-edition/14.