РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование- Габрово организира Първата национална среща на ерготерапевтите в България. В двудневния форум, който се проведе на 27 и 28 ноември, участие взеха над 30 специалисти от цялата страна. Ерготерапевтите обмениха информация за добри практики, дискутираха възможностите за развитие и перспективите в ерготерапията като част от процеса на приобщаващото образование, работиха по казуси и споделиха резултати.
Срещата бе открита от заместник областния управител Даниела Маринова. Тя подчерта, че приобщаващото образование не е само за децата със специални образователни потребности, а за всички деца, за всички родители, учители и специалисти, за да се реализира процесът на приобщаване на повече нива. “Всеки един ученик е една малка вселена. Най-голямото предизивкателство пред учителите и специалистите- логопеди, ерготерапевти, психолози, е да спечелят доверието на детето и бъдат допуснати да станат част от неговата вселена. Пред тях стои нелеката задача да съумеят да обучават, зачитайки различните потребности на всяко дете.“, каза Маринова. Заместник областният управител прочете и призив на майка на дете със специални образователни потребности отправен към цялото ни общество и всички институции, който гласи: “Време е да осъзнаем, че различността съществува и засяга не само възрастни, но и деца. Наша отговорност е да възпитаме цялата общност да приема различието. Наличието на проблем не бива да води до проява на стигматизиращо поведение и дискриминационни практики. Всеки човек и всяко дете имат правото да живеят и да развиват своя потенциал в обществото!“
Събитието уважиха още началникът на отдел “ОМДК“ при РУО- Габрово Катюша Станчева и Емилия Ангелова – старши експерт приобщаващо образование в РУО - Габрово.

 

405795957_743856324436998_7751246835776064879_n.jpg