РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

“Управлението на отпадъците е особено важна тема за днешното общество. Тя обаче датира още древността, като е вълнувала много от нашите предци. Още през 1900 година хората са мислели за оползотворяване на отпадъците, като тогава боклукът се е превръщал в храна за прасетата. 65 години по-късно е приета първата регулация по темата. Преди няколко седмици бях модератор на форум, в който участваха представители на администрации, бизнеса, образователните институции и НПО сектора. Много от тях представиха своите практики, свързани именно с устойчиво управление на отпадъците. Днес, развитието продължава, а доказателство е проектът RAW, който има за цел да подобри осведомеността за кръговата икономика и устойчивото управление на отпадъците в бизнес и образователна среда, чрез онлайн приложение и методическо ръководство.“, това каза при откриването на форум за представяне на резултатите от проекта RAW областният управител Мария Башева.
Проектът по програма „Еразъм +“ се реализира от 7 партньорски организации от 6 страни- Полша, Испания, Португалия, България, Турция и Унгария. Габровската търговско-промишлена палата /ГТПП/ е партньор от страна на България, като дейностите се осъществяват от 1 януари 2022 година до края на 2023г. Това поясни Галина Михнева, изпълнителен директор на ГТПП.
Резултатите бяха представени от Ганка Бакалова, координатор на проекта за България. Тя разясни, че са изготвени ръководство, онлайн курс и приложение, които да повишат осведомеността за ефективното управление на отпадъците сред служителите на търговските камари, агенциите за регионално развитие, местните власти и центровете за развитие на предприемачеството, както и сред учителите, обучителите и наставниците в областта на професионалното образование и обучение.
Представени бяха и добри практики в сферата от РИЦ- Амбициозно Габрово и CleanTech.

406326772_744388331050464_3638553231955913161_n.jpg