РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

За проекта за Западен обход е издадено Становище №66-Гб-527/08.12.2023г. от ОПУ-Габрово, което е изпратено в АПИ за окончателно становище, информира директорът на Областно пътно управление - Габрово /ОПУ – Габрово/ инж. Деян Георгиев в отговор на въпрос от кмета на Севлиево д-р Иван Иванов на проведена среща в Областна администрация - Габрово.
По отношение на моста на над р. Росица, построен от Колю Фичето, Георгиев обясни, че в момента проектирането продължава. Съгласно предоставени данни от Община Севлиево съоръжението представлява недвижима културна ценност по Закона за културното наследство. На основание чл.140, ал.3 от ЗУТ е издадена Виза за проектиране от главния архитект на Община Севлиево. Получено е и положително становище от НИНКН.
Изготвят се още технически проекти за трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно и за основен ремонт на път III -4041 „Севлиево-Дряново“. Съгласно Допълнително споразумение № 3 към Договор. на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ с „Автомагистрали“ ЕАД път III-4041 е включен като обект за трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно в участъка от км 8+617 до км 8+800, в участъка от км 10+000 до км 10+240 и в участъка от км 21+002 до км 21+336“. Към настоящия момент се изготвя техническия проект, който ще бъде разгледан от ЕТИС на АПИ през април. След проведена обществена поръчка по реда на ЗОП и сключен договор, в момента се изготвя и технически проект за основен ремонт на участъка от км 0+000 до км 31+631. Същият е представен във втори междинен етап и се разглежда от Техническия съвет при ОПУ-Габрово. При осигурено финансиране от Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се проведат процедури по ЗОП за избор на изпълнител на ремонта и консултант.
До стартиране на основния ремонт, ще се извършват дейности по осигуряване безопасността на движението по линия на текущ ремонт, чрез подобряване отводняването, състоянието на настилките, осигуряване на видимост и др., каквито се изпълняват и към момента.
Изготвен е и технологичен проект за текущ ремонт на пътя Кормянско- Малък Вършец-Крамолин. В него се предвижда заздравяване на съществуващата пътна конструкция и осигуряване на необходимия габарит на мостово съоръжение чрез изпълнение на изцяло ново горно строене, което налага ремонтът на пътя да премине в дефиниция “основен ремонт“ съгласно Закона за устройство на територията. За изпълнение на такива ремонти е необходимо възлагане изготвяне на технически проект и процедури по избор на изпълнител за извършване на СМР по реда на ЗОП. АПИ планира да стартира процедура по ЗОП за изготвяне на технически проект. След изготвянето му и издаване на строителни книжа, ще се пристъпи към реализацията му.
Преди с.Малки Вършец е регистрирано свлачище, което през есента на 2019 г. се активизира и причини големи поражения по платното за движение. Свлачището е включено за укрепване към обектите по Договор . за „Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления“, с изпълнител „Автомагистрали“ ЕАД, поясни още Георгиев, като допълни, че до стартиране на проектите ще се извършват дейности по осигуряване безопасността на движението по линията на текущ ремонт.

сайт