РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Днес, 1 февруари, Областна администрация – Габрово навършва 25 години от своето създаване. С Указ № 1 на Президента на Република България от 5 януари 1999 г. се утвърждават границите на област Габрово, в която влизат общините Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. На 1 февруари 1999 година с Решение № 45 на Министерски съвет е назначен първият областен управител на област Габрово- Илиян Обретенов. През изминалия четвърт век позицията са заемали 13 души, а временно изпълняващи длъжността са били четирима.
Към Областен управител на област с административен център Габрово функционират 19 съвета и комисии. Областна администрация предоставя 24 административни услуги, от които гражданите могат да се възползват в Центъра за административно обслужване или онлайн. Центърът е създаден през 2000 г., като през него са преминали десетки хиляди граждани.
По повод юбилея на институцията областният управител Мария Башева организира среща с колегите си, заемали поста през годините, които да споделят свои интересни спомени, случки, събития. Официалната церемония ще се проведе на 22 февруари, в присъствието на ръководители на институции, териториални структури и екипа на администрацията.