РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Срещи с ученици в риск от отпадане и техните родители в община Дряново ще проведе Oбластният координационен център по Механизма за обхват на учениците. Това стана ясно на днешната работна среща, която се проведе под председателството на заместник областния управител Иван Любомиров, в чиито ресори попада образованието.
Представителите на общините, РУО, РЗИ, РДСП и Областна администрация обмениха актуална информация и стиковаха работата си. Разгледани бяха конкретни случаи с ученици, които системно не посещават училище. От РУО представиха анализ на ситуацията с обхвата до края на първия срок в училищата, според който се отчита леко повишаване броят ученици в риск от отпадане в сравнение с предходната учебна година. Наложените глоби от страна на община Габрово на родители на деца с множество неизвинени отсъствия се оказват неефективна мярка, която не връща учениците в клас.
Нужни са алтернативни методи и подходи за задържане на учениците в образователната система, които да бъдат съобразени с интересите и личните им качества. Обсъдени бяха възможни изменения в нормативната уредба, чрез които да се подобри работата на институциите, ангажирани с Механизма. Срещите с ученици и родители в Дряново са предвидени за края на февруари.

425722684 786955086793788 1390616030929806514 n