РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Във връзка със зачестилите сигнали за телефонни измами, областният управител организира разяснителна кампания сред възрастните хора в региона. Първата среща се проведе днес в Габрово с дамите от Сдружение "Пациенти с онкологични заболявания и приятели"
В рамките на събитието старши инспектор Кольо Христов и главен инспектор Николай Ангелов разясниха механизма на телефонните измами. Те подчертаха, че често измамниците звънят от други населени места или от други държави. Има различни сценарии, в които се представят за пострадали близки или роднини. В нередки случаи “ало“ измамниците твърдят, че са служители на реда, лекари или адвокати. Инспекторите посъветваха възрастните хора да се свържат със свои близки, съседи и с полицията веднага щом получат съмнително обаждане, като обърнаха внимание, че изискването на пари в брой по телефон е първият признак на измама.
Призивът на полицията е в никакъв случай да не изпълнявате указания, в които се искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Да не бъдат предоставяни лични данни и данни на ваши близки по телефона! Да не давате пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
От полицията са предупредили банковите институции да напомнят на възрастните хора за телефонните измамници, когато теглят голяма сума.
При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление.
За изминалата 2023 г. на територията на област Габрово са регистрирани 16 телефонни измами, като 14 са извършени в Габрово и 2 в Севлиево. При всички са установени лицата, получили сумите от потърпевшите възрастни хора.
Веска Спасова, експерт в РЗОК, обясни на присъстващите, че
Регионалната здравноосигурителна каса провежда разяснителна кампания и анкети по телефон във връзка с различни видове права на здравноосигурените лица. Тя подчерта, че експертите от институцията предоставят информация и не изискват заплащане. Спасова даде разяснения за различните електронни услуги, за начина за проверка на валидността на електронен протокол и за други права на здравноосигурените лица.

 

426145274 788040973351866 8485445585630466851 n