РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

 
“Информацията на страницата на Областна администрация, че писателят Захари Карабашлиев ще се срещне с почитателите си в Габрово и ще представи най-новия си роман “Рана“ се оказа най-споделяната в последните месеци. И се замислих – хората искат храна за душата, искат вълнуващи срещи и разговори, искат магия, както Стивън Кинг е казал :“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“- с тези думи областният управител Мария Башева - Венкова постави началото на литературната среща със Захари Карабашлиев в Габрово.
Повече от час и половина популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, за историята, за паметта и за новата си книга “Рана“. Той подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му.
Карабашлиев поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни в периода на второто десетилетие на 20.век. Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.
Модераторът на срещата Иван Христов- директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.
След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.
Областна администрация – Габрово изказва специални благодарности на печатница „М-Прес“ и на домакините от Национална Априловска гимназия, които подпомогнаха за реализирането на събитието.
 
14_4.jpg