РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител Иван Любомиров благодари на членовете на Съюза на ветераните от войните на България за патриотичното им дело. "Като заместник областен управител и в лично качество Ви обещавам да Ви съдействам в рамките на законовите си правомощия и според пределите на човешките си възможности", каза още Любомиров на провелото се днес отчетно събрание на областния съвет на организацията.
Около петдесет са настоящите членове на съюза в региона, поясни председателят им Пеньо Славов, като подчерта, че ежегодно организират редица родолюбиви инициативи за запазване на паметта за българските воини.
През изминалата година по идея на Съюза на ветераните се проведе и национален конкурс за ученически есета на тема "Потомък славен", за да отбележи 110-годишнината от началото на войните за национално обединение. Проявата бе подкрепена от Областна администрация - Габрово, а награждаването се състоя в Заседателната зала на институцията.
В плана за настоящата година, организацията предвижда се разшири обхвата на конкурса. През 2024г. съюзът планира още да отбележи 100-годишния юбилей на единствения жив ветеран от област Габрово лейтенант Андрей Денчев. Сред инициативите се нарежда и посещение на лобното място на Иван Сомлев, известен още като габровския Списаревки.

 

429550665 800694408753189 7791981357522677273 n