РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

100 години Карнавал в Габрово, Националните Славейкови празници в Трявна, поредицата от събития по проект "Събудители- отново заедно" в Севлиево и концертът на виолончелиста проф. Венцеслав Николов в Дряново- това са четирите значими културни прояви за 2023г., които бяха отличени от областния управител тази вечер на специална церемония в ХГ "Христо Цокев" с участието на Милица Гладнишка.
Церемонията бе организирана от НЧ "Будителите" в Габрово, като с нея се отбеляза 10-тото издание на "Събитие в областта на културата- Габрово" . За пръв път тя се проведе под егидата на областния управител.
"Благодаря на НЧ "Будителите" за възможността конкурсът да стане регионален и да надхвърли границите на община Габрово. Надявам се тази традиция да продължи , като бъдат включени и останалите общини в областта.", каза в приветствието си Мария Башева- Венкова.
Всяка от четирите общини в областта излъчи събитията, които да бъдат наградени.
Събитието на годината в Севлиево с награда от областния управител е организирано от НЧ „Развитие-1870”, като включва пъстър калейдоскоп от прояви.
В Дряново приза на областния управител получи "Музика в манастира" - концерт на проф. Венцеслав Николов, с организатор Народно читалище „Развитие-1869“
Националните Славейкови празници, организирани от Община Трявна, също се наредиха сред отличените.
Стогодишното издание на Габровския карнавал с организатор Община Габрово получи също своето заслужено признание и награда от областния управител.
За събитие на 2023г. в конкурса, организиран от НЧ 'Будителите" в Габрово, журито и зрителите в синхрон посочиха "Театър24" - 24-часов театрален маратон, организиран от "Малка театрална компания" и ДТ "Рачо Стоянов".
Наградата „Съвременен будител“ получи Петър Тоцев , дългогодишен директор на Регионален исторически музей – Габрово.