РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация – Габрово домакинства информационно- дискусионна среща за програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Тя даде началото на поредица събития на регионално ниво за запознаване с потенциала и приоритетите на програмата. Представиха ги Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара и главният експерт към Министерството на образованието и науката Полина Златарска. В дискусията се включиха областният управител Мария Башева- Венкова, заместник областният управител Иван Любомиров, представители на общините в областта, началникът на РУО- Габрово Юлия Влаева, представители на училищата, в които се развива дуално обучение, представители на бизнеса и на териториални структури.
Основните цели на срещата са да се презентират следващите стъпки в развитието на дуалната система на обучение, които ще се подкрепят от Швейцарско-българската програма за сътрудничество (програма ДОМИНО 2); да се обсъдят със заинтересованите страни досегашните резултати от дуалното обучение в България, въведено по програма ДОМИНО, и бъдещото развитие на системата
С програма ДОМИНО е разработен модел на дуално образование, адаптиран към българските условия, създадена е нормативната основа за прилагане на дуалното образование в системата на професионалното образование и обучение, обучени са преподаватели, подкрепени са училища и бизнес структури. С втората част се цели надграждане на постиженията.
През учебната 2023-2024 г. броят на учениците в дуална форма на обучение е 11 513. Тези в XI и XII клас имат възможност да се обучават, както и да работят срещу заплащане от работодател в реална среда, съответно в 2 или 3 дни в седмицата. С въведените нормативни промени тежестта за работодателите намалява, като държавата ще поема изцяло социалните и здравните осигуровки за учениците в дуално обучение от 1 април 2024 г.

 

 

434192334 818666626955967 818310256148793818 n