РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

туристически маршрути

 

Квартал Етъра – Соколски манастир – връх Шипка

Продължителност: 4 часа
Характер: средна трудност, отначало леко, а после по-стръмно изкачване

От центъра на квартал Етъра се тръгва на юг в посока ЕМО “Етър”. Продължава се направо по пътя за Соколски манастир. Движи се по долината на рекичката за с. Водици, изкачва се по серпентини бигоровата скала над селото (или по пряка пътека през градини) и се излиза на обширната манастирска поляна (1 час). Соколският манастир е забележително историческо място за Габрово, свързано с Априлското въстание и Освободителната руско-турска война.
След поляната пътеката поема на юг по долината. Преминава се през млада букова гора и се пресича черен селски път. Продължава се нагоре като се преминава през сечище и се навлиза в стара букова гора. Пътеката криволичи през гората и за 1ч. и 30 минути от Соколския манастир излиза на асфалтовия път за прохода под черните паметници. От там за 15 мин. се стига до Шипченския проход.

 

Местност Люляци – хижа Узана

Продължителност: 5 часа
Характер: лека трудност, продължително и леко изкачване

Началният пункт за маршрута е хотел Люляци, от където се поема на юг по алеите на парка. Слиза се в дясно под живописните скали на седловината Стояново. Следва стръмно изкачване на юг през гората, от където се излиза на поляната Нулите. Тук е вододелното било с разклонение вляво към Морвешките скали. Продължава се на юг като в ляво се намира Никловата чешма и след 1 час се стига до паметника на Коста Стоев. По горски път за още 1 час се излиза в местността Осеникова поляна. В дясно има чешма и партизанска землянка. От там асфалтов път за около 2 часа ни извежда в местността Равната гора до хижа Партизанска песен. От там се продължава по асфалтов път, който излиза на чешмата Дядо Георги. Маркираната билна пътека се отклонява след хижа Хлебна в дясно, изкачва Черни връх и се спуска на Узанската поляна до хижата на ППС.


Дряновски манастир - с.Върпища-с.Боженци-гр.Трявна

Туристически излет за 6ч. с водач. Маршрута преминава край пещера Бачо Киро, останките на Римска и старобългарска крепост Боруна, широколистни гори и поляни и етнографското селище Боженци.
Богато разнообразие на растителен и животински свят.


Пътешествие през културно-историческото минало на Севлиевския край

Изходна точка, независимо от базата за нощувка, площад “Свобода” в Севлиево. Тук посетителите на града се запознават с Паметника на свободата, издигнат за прослава подвига на участниците в Априлското въстание през 1876 година и Българското Опълчение. Автор на скулптурната фигура е видният италиански скулптор Арналдо Цоки, дело на когото е и паметникът на Цар Освободител пред Народното събрание в София. От площада се тръгва към средновековния град крепост Хоталич – 4 км асфалтиран път и 2 км добре поддържан път с трошенокаменна настилка. Разглеждат се разкритите на обекта византийска базилика от V век, български църкви от X – XI век, жилищни сгради, работилници, отбранителни съоръжения, водосборно съоръжение. Времетраене – 1 час. По 800 метрова пътека, която минава през широколистна гора, се достига до крепостта на града. Туристите се запознават с предназначението й, разглеждат запазените на височина до три метра крепостни стени, отбранителни кули, укрепени входове в източната и западната част, болярското жилище и други сгради. Особено интересна е малката болярска църква в крепостта, подобна на църквите в столицата Търновград. Пешеходният маршрут се изминава за 20 минути, разглеждането на крепостта е с продължителност 40 – 50 минути. По добре трасиран път с дължина 1600 метра се слиза до централния път.
След завръщане в Севлиево се разглежда църквата “Св. Пророк Илия” в централната част на града, където се намира един от четирите най-красиви и ценни иконостаси на тревненската резбарска и иконописна школа и стенописи на професор Илия Петров.
В непосредствена близост до църквата е Хаджистояновото училище, построено през 1834 година с даренията на големия севлиевски възрожденец Хаджи Стоян Николов. То в първото светско училище в града и едно от първите десет по българските земи. Пръв учител в него е бил Петко Рачев Славейков. Днес в него са разположени експозициите “Археология” и “Възраждане” на Историческия музей в града.
Двата обекта могат да бъдат разгледани в рамките на 2 часа.