РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

500 деца се включиха в инициативата

Близо 500 деца от цялата област се включиха в двудневната инициатива на Областния управител, посветена на Европейския ден за здравословно хранене и готвене с децата.

 

Инициативата „Европейски ден за здравословна храна и готвене“ цели да насърчи здравословното хранене при децата, като важна стъпка в борбата срещу все по-широкото разпространение на затлъстяването сред децата Близо 22 милиона са децата, страдащи от наднормено тегло или от затлъстяване в ЕС днес, у нас техния процент е близа 80 % , затова на дневен ред е задачата да се създаде у децата интерес към храната, която консумират, и да бъдат осведомени за основните принципи на правилното хранене.

 

Инициативата за борба със затлъстяването беше разделена на две части - първата част беше отредена за спортни игри, а втората – почерпка с приготвено от учениците на ПГТ „Пенчо Семов” здравословно меню.

Победителите в игрите получиха по една кошница”Здраве” пълна със здравословни продукти, които трябва да присъстват в менюто на всички деца в ранна възраст.

 

За осъществяването на първата за региона инициатива посветена на борбата със затлъстяването при децата съдействаха  Europe Direct – Габрово, верига магазини Пикадили, Mall Gabrovo и Ники пласт – Севлиево.