РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

ОТНОСНО ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 10.12.2010 г.

През следващото денонощие ще настъпи рязка промяна на времето у нас и ще започне метеорологичната зима.

През деня страната ще остане под влияние на студен атмосферен фронт от северозапад. Ще има значителна облачност и превалявания от сняг, образуване на снежна покривка около 5см, възможни са заледявания и снегонавявания. Видимостта ще бъде намалена при снеговалеж. Температурите ще се понижат рязко и ще бъдат отрицателни между -5 и 0 градуса.

„Това е началото на едно продължително застудяване в страната ни”-предупреждават от НИМХ. „Ще има условия за снежни виелици, особено в планинските райони и в Североизточна България, а по планинските проходи ще има навявания. Най-слаби ще бъдат валежите в Северозападна, а по-продължителни на места в Източна и най-вече Югоизточна България. През деня температурите ще понижават и към 14 часа в по-голямата част от страната те ще бъдат от минус 2° до 2°”.

Да се обърне внимание на повишената опасност от възникване на силни ветрове, наводнения вследствие на значителни валежи и възможни заледявания. Да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.

ГД ”Гражданска защита” – МВР  препоръчва на гражданите:

 • При обилен снеговалеж е необходимо да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.
 •  
  • Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
  • Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
  • Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
  • Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
  • Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР и телефон 112.
  • В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
  • Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
  • Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
  • Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.  
  • Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.  
  • В населените места се обърнете към административните власти, органите на МВР или Пътните служби.

При възникване на критична (бедствена) ситуация своевременно да се уведомява дежурния в ОКИЦ на Областно управление „Гражданска защита” – МВР.

Телефон  066/ 870 112

Е – mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.