РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

На 17 септември Областният управител се включва в Седмицата на мобилността

Какво е йога? Дали различни поредица от пози и техники или е нещо много повече? Спорт или наука е йога? Какви са ползите и всеки ли може да практикува йога? Това ще научите ако и вие, както областният управител Николай Сираков се включите в кампанията Европейската седмица на мобилността, която се провежда ежегодно от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия.

В Габрово седмицата ще бъде отбелязана на 17 септември, а основен организатор на събитията е Община Габрово, която е подготвила редица интересни и разнообразни изяви.

В 10:00 часа от площад „Възраждане“ ще стартира нетрадиционната спортна активност „Ходене по габровски“. Заявка да изпробват новия стил в ходенето са дали представители на ръководния състав на Община Габрово, както и лично кметът Таня Христова. Желаещите да се включат трябва да се явят в 9:30 часа и да отговарят на условията за находчивост, хитрост и съобразителност. Пешеходното шествие ще премине по булевардите „Априлов“ и „Трети март“ и ще финишира в парк „Маркотея“. За времето от 10:00 до 11:00 часа трасето ще бъде затворено за движение на моторни превозни средства.

Под надслов „Движи се умно в парка“ от 11:00 часа ще започнат различни демонстрации за здравословен начин на живот и физическа активност. Посетителите ще могат да пробват от зумба танците на спортен център „Боди арт“ и хората на „Клуб 9/8“. Предвидени са занимания по йога, водени от областния управител Николай Сираков и спортни игри по баскетбол, волейбол, народна топка, бойни изкуства.

За първи път в Габрово ще се проведе лов на боклукомони. Вдъхновеното от нашумялата мобилна игра „Покемон“ състезание ще започне в 11:30 часа, като в него могат да се запишат до 35 участници, разпределени в 7 отбора.

Очаква се в мероприятията да се включат около 700 ученици и представители на няколко местни спортни клуба. Организаторите са подготвили томбола с подаръци, както и специални изненади за най-младия и най-възрастния участник.

От 10:00 до 17:00 часа на площад „Възраждане“ габровци и гостите на града ще могат да видят различни хибридни автомобили, електрически велосипеди, скутери и други екосредства за придвижване, както и да направят тестдрайв. В изложението ще участват представители на „КИА Моторс“, „Веко Ойл“, „Рено“, „Тойота – Венци“, „Мото – Пфое“, „Ситроен“, както и индустриалната браншова организация Индустриален клъстер „Електромобили“.

В дните 17 и 18 септември в курортен комплекс Узана ще бъдат организирани семейни игри и занимания за любителите на велосипедния спорт.

Отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Габрово се подкрепя от „Елви“ ЕООД и Дирекцията на природен парк „Българка“.