РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

"Превръщайте знанията в мъдрост", призова областният управител по време на откриването на Академичната година на ТУ - Габрово

„Един журналист попитал древен мъдрец какво ще направи ако бъде прободен от отровна стрела – дали ще се поинтересува кой го е пробол, какъв човек е, какво е семейството му, защо го е направил или по най-бързия начин ще се опита да извади отровната стрела от себе си?” Разбира се, журналистът получил отговора, който всеки от нас би дал, а мъдрецът продължил по пътя си...С тази притча областният управител Николай Сираков се обърна към студенти и преподаватели, събрали се да дадат началото на Новата академична година на Техническия университет в Габрово. „Всички ние сме прободени от стрелата на времето!” каза още Сираков и попита присъстващите в залата какво ще направят в този случай, ще извъдят ли отровната стрела или ще прекарат времето си пред телевизора, сърфирайки в интернет, в социалните мрежи, или ще търсят поредния скъп покемон, а защо не е истинската любов. „Всички ние живеем като че ли животът няма край. Но идва един момент, в който остават само три въпроса в нас – Колко мъдро живях? Колко добре живях? и Колко добре служих на хората? Ако погледнете първите десет от топкласацията на най-успелите хора в света, ще откриете едно общо нещо между тях и то е, че нито един не е започнал бизнес, за да печели пари, а за да служи на хората! Всеки един от тези успели хора е имал идеята да промени реалността, в която живеем и ние. Затова всеки ден се замисляйте какво направихте днес, за да направите живота на другите по-добър. Тогава ще имате всичко, което желаете!” – сподели още областният управител и допълни, че в университета всеки ще получи много нови знания, затова неговото пожелание е чрез живия пример в ежедневието, те да бъдат превръщани в мъдрост. „И докато следвате, докато се образовате и реализирате себе си, помнете, че най-важното нещо е да се чувствате добре и да изпитвате удовлетворение от това, което вършите. Направете го!” заяви в словото си областният управител Николай Сираков.

„Работете с любов и усмивка.” – призова студентите ректорът на ТУ – Габрово проф. Райчо Иларионов. Кметът на Община Габрово Таня Христова пожела вдъхновение и с общи усилия Габрово отново да стане истински център на образование и иновации.