РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Първото по рода си състезание за професионални умения за хора с увреждания се проведе в Трявна

Заместник областният управител Иглика Събева, кметът на община Трявна и председателят на Общински съвет – Трявна уважиха първото по рода си състезание за професионални умения за хора с увреждания Skills+ България. Проектът Paraskills и състезанията Skills+ са инициатива на 9 организации от 7 европейски държави, обединени от идеята да създадат и тестват правила и процедури за провеждане на всеки две години на състезания за професионални умения на хора с увреждания, вдъхновени от вече утвърден модел, познат от формата Euroskills и World Skills.

Основната цел на състезанието е да подпомогне хората с увреждания при придобиване на формална професионална квалификация и тяхната интеграция. Състезанията Skills+ показват как хората с увреждания могат напълно успешно да се справят с професионални задачи и че наложените стереотипи, които възпират работодателите да наемат хора с увреждания поради съмнения в способностите им, трябва да останат в миналото.

Четири отбора мериха сили в категориите – готварство и градинарство като времето за изпълнение на задачите беше 2 часа. Участниците са на различна възраст и с различни увреждания. Отборите, които демонстрираха кулинарни умения трябваше да приготвят салата Цезар, а отборът по градинарство – да на прави по-красива и цветна леха.

По време на състезанието в двора на Центъра за социална интеграция и рехабилитация гостите на събитието имаха възможност да си закупят предмети, изработени от хора с увреждания, които са клиенти на Дневния център.

Пилотното издание на Националното състезание Skills+ България е подготвено съвместно от Колежа по мениджмънт „Адам Смит“ и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в община Трявна.