РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

След края на играта и царят и пешката се прибират в една и съща кутия

„Нека се опитаме да погледнем извън матрицата, в която живеем и да пожелаем свобода на ума си, за да имаме пъстър и красив свят. В противен случай животът ни ще е организиран като игра на шах. Ще стъпваме върху бели и черни квадрати, всеки с определен ход и посока, с единствената цел да превземем полето на противника и да „натикаме“ най-силния му играч в ъгъла, а победителя ще наричаме герой и ще му отдаваме почести.“ – това сподели областният управител Николай Сираков пред кметове на общини от региона, председатели на Общински съвети, ръководители на държавни структури и журналисти.

И тази година областният управител не пренебрегна традицията за следновогодишна среща с представители на ведомства, с която заедно да отбележат началото на новата година. Темата този път беше „Илюзия или реалност“, защото истината е, че вселената и природата на нашата действителност са изключително прости. В основата на нашия дуален свят има две изначални неща – плюс и минус, бяло и черно, мъжко и женско, добро и лошо, реалност и илюзия... „Нашият ум и мисли са реалност, те са като чистия бял лист, но онова, което сътворяваме с мислите си е пълна илюзия, защото намерения на всеки от нас докато сътворява са едни, а онова което всеки един от вас ще възприеме е субективно и то зависи от житейския опит и емоционална нагласа.“ – каза Николай Сираков и допълни, че в нашия забързан свят често се случва да се объркваме кое и илюзия и кое реалност, да имаме усещането, че живеем в някаква матрица, все едно сме стъпили върху шахматна дъска от бели и черни квадрати. Ако обаче само за миг си представим, че някой вземе шахматната дъска под краката ни и ни даде свобода, вече няма да има бели и черни кавадрати, но фигурите остават същите със своите различни роли. Тогава светът ще изглежда по различен начин, пъстър и шарен – без черно и бяло, без борби и противоборства.

„Тогава имаме възможността организирайки фигурите да си взаимодействаме помежду си и да създадем един много по-прекрасен свят. Едва тогава изчезва и страха, че някой ще успее да натика в ъгъла вашия цар, защото просто няма ъгли.“ – каза още в словото си Сираков и попита риторично дали е така или офицерът ще си остане на едно място, защото не знае как да се движи навсякъде и отново ще започне да копнее за бялото квадратче и белия диагонал, което му дава сигурността...

Областният управител пожела на своите гости през новата година светът да бъде пъстър, да виждат само силните и красивите страни на хората около тях и да помнят, че когато краят на играта дойде и царят и пешката се прибират в една и съща кутия!

В края на срещата всеки от присъстващите получи вдъхновяващ подарък от областния управител, нещо, макар и малко на пръв поглед, но заредено с много положителна енергия. Нещо, от което всеки от нас има нужда – вътрешна сила и увереност във възможностите, но под формата на...моливи с надписи „Мога!“ и „Направи го!“, защото всеки един „Може да го направи“ стига да има желание и вяра в себе си. Част от илюзията и реалността станаха и магьосникът Йордан Белев и МИМ театър Габрово.