РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Изключително емоционална първа среща от кампанията за превенция употребата на наркотици

Изключително емоционално и оживено премина срещата с учениците от Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, която бе първата от поредицата срещи по повод кампанията на областния управител Иванка Баева за превенция употребата на наркотици. Още в началото Баева сподели, че най-добрата превенция е споделянето на информация и разговорите по темата. Пред учениците областният управител каза още, че участва в срещата не само като ръководител на институция, а и като родител, затова смята, че е от изключително значение превенцията в това направление. И тъй като най-добрият пример е живият пример, днес да разговаря с учениците беше Светла Иванова. Едно момиче за пример, както тя сама се описва, което изживява пътя на зависимостта. Десетки въпроси провокира присъствието й в залата – как е започнала с наркотиците, кой й е помогнал, за да спре, откъде и как си е набавяла наркотичните вещества, какви провинения е направила, как минава денят й…Това са само малка част от въпросите, на които Светла отговори открито и честно, защото нейната осъзната мисия днес е да разказва на всички, които искат да я чуят, за да не преминават през този Ад! „Когато се намерих, се обикнах. Господи, живее ми се!“ – възкликна пред своите събеседници Светла Иванова в отговор на въпрос простила ли е на себе си. Лечението е трудно, осъзнаването е много бавно, но възможност за спасение за всеки посегнал към дрогата има стига да получава любов и подкрепа – това бяха думите за финал на първия от поредица разговори с ученици на жената, преминала през зависимостта от наркотиците до осъзнаването.

Кампанията подкрепи и прокурорът от ОП – Габрово Людмила Рачева, която разясни накратко и наказанията и последствията от притежание и употреба на забранени вещества.

Срещите продължават и през следващата седмица, а за да достигне посланието на Светла Иванова до всяко едно дете в региона ни – то ще бъде записано и разпространено на електронен носител.