РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител ще участва в семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие"

Област Габрово ще е домакин на семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие", организиран от Фондация „Асоциация Анимус” през м.март. Целта, която си поставя фондацията с това събитие е път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие. Каузата ще подкрепи и областният управител на област Габрово Иванка Баева. Тя ще вземе участие във форума и ще приветства участниците.

Съорганизатор на събитието за област Габрово е ИМКА - Габрово, локална неправителствена организация с опит в работата с уязвими групи.

Фондация „Асоциация Анимус” е неправителствена организация, която работи в подкрепа на деца и семейства в риск в това число и за справяне с насилието над жени и домашното насилие. През 2016 година Фондация „Асоциация Анимус” стартира национална инициатива за популяризиране и подобряване на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Инициативата е под патронажа на г-жа Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП.

Тази инициатива е в контекста на подписаната от Правителството на Република България Конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие и подготвяната й ратификация. Партньор на кампанията е и Европейското женско лоби с подкрепата на Фондация ОАК - Швейцария.

Част от тази инициатива ще бъде и срещата в Габрово, която се предвижда да бъде проведена на 23 март 2017 г. в сградата на ИМКА – Габрово.