РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова отправи благопожелания към директора на Национална Априловска гимназия Снежана Рачевиц по повод 185 години от създаването на първото новобългарско взаимно училище и не скри вълнението си от тържествения ден, защото това е средното училището, което е завършила. „И до днес аз го наричам моето училище, защото то е в сърцето ми така, както на хиляди други Априловци.“ – сподели областният управител и подчерта, че „Априловото школо не е просто едно училище, което изпълнява своята социална функция. То е мисия, която започва във времена на мрак, когато проблясва човек, дръзнал първи да подеме благородна кауза и да посади „дърво на просвещението. Дърво, което вече столетия здраво е вплело своите корени в миналото и разгръща клони към светлината на бъдещето. Дърво, което дава стабилна основа, сигурност и устрем на всички, сгушили се в неговите клони. Дърво, в което всяка година може да видим стотици разперени криле в очакване на своя вдъхновяващ полет.“ На екипа на гимназията Невена Петкова пожела здраве и свобода на мисълта, на настоящите възпитаници – силни криле, които да ги понесат към реализирането на техните мечти, а на всички Априловци – винаги да помнят погледа на благодетеля, да продължават неговото дело и всеки според възможностите си да дава своя принос за общ напредък и благополучие.

По повод годишнината на гимназията областният управител посети и експозицията в Националния музей на образованието „Учебниците на Габровското училище – основа за новобългарското образование”. В нея са включени различни учебни пособия, използвани дълго време в Габровското училище и положили основите на светското образование.

Тържественият ден продължи с ритуал пред паметника на Васил Априлов. В късния следобед ще бъде открита артинсталация с предмети, свързани с историята на училището, която е резултат от дарителска кампания, инициирана и проведена от десетите класове. Единадесетокласници ще изпишат свои послания на челата на стъпалата към портрета на Априлов оформяйки „Стълба на времето“. Кулминацията на юбилея е спектакълът „Дивният огън“ от 16:30 часа пред паметника на Васил Априлов, който е построен за стогодишнината на Габровското училище и е една от историческите забележителности на града.