РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Иванка Баева посрещна Извънредния и пълномощен Посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров

Областният управител на Габрово Иванка Баева посрещна Извънредния и пълномощен Посланик на Руската Федерация в България Анатолий Макаров, който е на двудневно посещение в Габрово. В протоколната среща участваха заместник областният управител Ивелина Петрова, съветници на посланика, Станка Шопова - председател на фондация "Устойчиво развитие за България" и Стефан Деевски - представител на габровския бизнес.

Визитата на Негово превъзходителство е свързана с откриване на кабинет по руски език в СОУ „Васил Левски“ - Севлиево и опознаване на габровския регион, защото по думите му България не е само София, а всяка една област. Той определи като една от най-важните си задачи към момента, да се запознае с живота на хората в страната. По време на срещата беше обсъден икономическият потенциал на региона и в частност секторът туризъм. Посланик Макаров изрази надежда, че след като Правителството встъпи в длъжност ще се активизира работата в сферите култура и туризъм между двете държави. „Всяка една от четирите общини от областта е прекрасна туристическа дестинация“ – обясни Иванка Баева. Тя подчерта, че желанието й, заедно със заместник областния управител и целия екип на администрацията, е да се работи за благоденствието на жителите от областта. Затова и всяко едно международно сътрудничество, което би могло да доведе до конкретни дейности, ще е крачка в тази посока. По този повод бе поет ангажимент да се изготви потенциален профил на региона и да бъде обсъдена възможност за побратимяване с руска област, с която имаме допирни точки в различни сфери. По време на срещата посланикът беше запознат с предстоящото честване на 140 – годишнината от Шипченската епопея, което ще се състои на 25 и 26 август. Негово превъзходителство сподели, че с радост ще присъства на мероприятията. Освен това беше изразено желание за финансиране поддръжката на руски паметници, които се намират на територията на областта.

По време на визитата си в региона Негово превъзходителство Анатолий Макаров проведе среща и с кмета на община Габрово Таня Христова и посети фирмите „МАК“ АД и „Мехатроника“. Посланикът подчерта, че е впечатлен от видяното в тези фирми и ще разпореди на търговското си аташе да посети Габрово с цел намиране на начин за активизиране на българо-руските търговско – икономически отношения .