РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният и заместник областният управител разговаряха с ученици от Севлиево на тема „Правова държава“

Какво представлява правовата държава, кои закони я определят като такава, законодателна отговорност и правна система на България – тези въпроси коментираха днес областният и заместник областният управител на Габрово с ученици от СУ „Васил Левски“ – Севлиево.

Поводът за срещата е вече изминалият Ден на Конституцията и юристите, който се отбелязва на 16 април. Затова заместник областният управител постави акцент върху основния закон на Република България – нашата Конституция. Много се говори в днешно време за промяна на Конституцията, но познава ли се тя, какво представлява, какво регламентира? Всичко това беше представено от Ивелина Петрова, която подари на всеки един участник в срещата по една Конституция. Това беше първият досег на учениците с тази малка книжка, която не е толкова атрактивна за младежите, но е изключително важна, тъй като определя нашата държава като парламентарна република и полага основите на политическия плурализъм и разделението на властите у нас на законодателна, изпълнителна и съдебна.

Какво е върховенство на закона и за да го има не сме ли най-важни самите ние? – попита заместник областният и допълни, че всички ние имаме колективна отговорност за случващото се около нас. Да бъдем отговорни, да познаваме правата и свободите си – това пожела ръководството на Областната администрация на своите събеседница – онези, които са семената на бъдещата ни държава.