РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Днес членовете на Областния съвет за развитие проведоха редовно заседание, по време на което беше актуализиран неговият състав, вследствие от резултатите от местните избори. Съгласно чл. 22, ал. 2 от Закона за регионалното развитие „Председател на областния съвет за развитие е областният управител, а членове са кметовете на общините в областта, по един представител на общинския съвет на всяка община, делегирани представители на областните структури на представителните организации на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище.” Членовете на Съвета определиха и кметовете на община Габрово и Севлиево за представители от област Габрово в Регионалния съвет за развитие на Северен централен район /РСР на СЦР/. Направено беше предложение на заседанието на РСР на СЦР, когато се избират членове на комитетите за наблюдение, областният управител да предложи в съставите на КН на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и КН на Програмата за развитие на селските райони да бъдат включени представители от област Габрово.

Областният управител информира присъстващите за внесения на 2 януари т.г. в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие.

Акцент е разработването и приемането на плановите документи за програмния период 2021-2027 г. В тази връзка Невена Петкова обърна внимание на няколко предложения за промени, които са заложени в законопроекта и са свързани с подготовката на плановете и използването на Европейските структурни и инвестиционни фондове, а имено: намаляване броя на стратегическите документи и отпадане разработването на областна стратегия за развитие. Ще бъдат въведени нов тип документи, обединяващи стратегическото и пространствено планиране на регионалното развитие: национална концепция за регионално и пространствено развитие; интегрирана териториална стратегия за развитие на статистически район от ниво 2; план за интегрирано развитие на община. Предложени са още институционални реформи в посока разширяване на функциите, правомощията и състава на регионалните структури в районите от ниво 2, които да имат възможност да изпълняват и функции, свързани с изпълнението на програми, съфинансирани от ЕСИФ, както и укрепване на техния капацитет. – съобщи още областният управител.