РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Минути преди да прозвучат сирените за Ботев, откриха паметен монумент на революционера в ОУ "Христо Ботев"

В деня на Ботев откриха в Габрово паметен монумент на революционера. Това стана на официална церемония в ОУ „Христо Ботев“, на която присъства областният управител Невена Петкова, представители на община Габрово и РУО – Габрово, преподавателският колектив на училището, бивши и настоящи възпитаници.

Тържествен рецитал, посветен на делото на Христо Ботев представиха ученици, а възрожденски песни огласиха училищния двор.

Областният управител Невена Петкова отправи приветствие по повод 155 – та годишнина от създаването на училището и сподели, че днес, когато всеки от нас си припомня и се прекланя пред делото на българския национален герой Христо Ботев, се отбелязва и патронния празник на едно от най-старите училища в Габрово. „Благословени сте да сте „наследници“ на революционера, поета и публицист – Христо Ботев.“ – обърна се към учениците Петкова. Тя поздрави преподавателите и им пожела търпение и много енергия в нелеката задача да бъдат просветители и възпитатели на нашите деца. „Научете ги не само на знания, но и да обичат и ценят, да израснат достойни българи и равностойни граждани на света, но и да знаят, че „най-голямата добродетел в света е любовта към отечеството“.“ – допълни още областният управител. На учениците пожела да помнят заветите на техния патрон, да бъдат достойни негови наследници и да помнят, че „във всеки един от Вас живее неговия дух и само от Вас зависи как ще се прояви той. Откривайте хубавото в себе си и в другите и развивайте скрития потенциал във Вас.“

Малко по-късно цветя обсипаха паметния монумент, който се реализира благодарение на дарителството на фирмите „Димас“ и „Валентин Петров 2004“ ЕООД.

Веднага след церемонията в училищния двор областният управител Невена Петкова се включи и в общоградския ритуал за Деня на Ботев и загиналите за Свобода.