РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Обстановката в областта към момента е нормална

Към този час на деня обстановката в област Габрово е нормална. Областният управител на Габрово Невена Петкова е в контакт с всички служби, отговарящи за защита на населението от бедствия и получава периодично информация от тях за ситуацията в областта.

Пътищата са проходими, няма населени места без ток, както и не са постъпвали сигнали за бедстващи хора. Състоянието на реките и язовирите е задоволително, няма възникнали бедстващи ситуации. Въпреки това областният управител напомня на собствениците и ползвателите на язовири, че е необходимо стриктно да се изпълняват предписанията на Междуведомствената комисия от извършената последна проверка.

Прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

За 04 юли 2017 г.

През нощта в Централна и Източна България ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. В Западна България валежите ще отслабват и до сутринта ще спрат. Утре преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране. Над останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява в следобедните часове до предимно слънчево време. В източната половина от страната ще духа умерен и временно силен север-северозападен вятър. Максимални температури между 21° и 26°.

Времето през следващите 3 дни

През следващите дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд, но вероятността за валежи е малка. Още в сряда вятърът и в Източна България ще отслабне. Бавно ще се затопля и в петък максималните температури ще са между 29° и 34°.

Прогноза за очаквани валежи

За 03 и 04 юли 2017 г.

Днес и през нощта ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и през предстоящата нощ и в Източна. Очаквани количества между 20-40 л/кв.м, в отделни райони от Централна Северна и Източна България 80-100 л/кв.м./за денонощие. Утре валежите ще отслабват и спират най-късно в източните райони.Количества до 5-10 л/кв.м

За 05 и 06 юли 2017 г. - В сряда и четвъртък - без валежи.