РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител приветства участниците в първата младежка среща за незрящи, която се организира по линия на Балканския консултативен съвет на Националните организации на хората със зрителни увреждания

Областният управител Невена Петкова приветства участниците в първата младежка среща, организирана по линия на Балканския консултативен съвет на Националните организации на хората със зрителни увреждания към Съюза на слепите в Европа. Срещата се организира в Дряново, а официални гости бяха още заместник областният управител Мария Пенева и заместник – кметът на община Дряново Деница Вачкова. По време на двудневния форум младежите от България, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Молдова и Румъния ще споделят добри практики по отношение на заетост и реализация на незрящи хора, нормативна база, достъпна среда и др. В своето приветствие Невена Петкова сподели, че имено многообразието в света ни учи да сме толерантни, показва ни колко е пъстър животът и колко много и различни начини има да изразим себе си и е важно да се научим, да споделяме света на хората различни от нас, защото той може да ни даде много. „Вярвам, че равностойното и пълноценно участие в обществения живот не може да стане единствено и само чрез достъпна транспортна и архитектурна среда. Да, това безспорно е предпоставка и задължително условие, но по – важното е всички ние да бъдем достъпни за хората с увреждания. Във всеки един от нас има скрит потенциал, на който трябва да се даде шанс да се разгърне. Това трябва да е нашата мисия - на хората, институциите неправителствените организации.“ – каза областният управител и добави, че за нея е прекалено остаряло мисленето, че човек с увреждания не може да работи – напротив той може да бъде изключително полезен, ако знаем какъв е неговият потенциал. „Убедена съм, че тези два дена ще бъдат представени много добри примери, но и смятам, че гаранция за успешното решаване на проблемите на хората с увреждания разбира се е доброто сътрудничеството и диалог между държавните институции, местната власт и неправителствените организации на хората и за хората с увреждания. Това е верният път, по който трябва да вървим, за да направим живота на хората с увреждания по-добър, по-радостен и по-пълноценен.“ – заяви още Невена Петкова.

По – късно гостите на събитието разгледаха изложбите, реализирани от незрящи хора – изключителни предмети и пана изработени от различни материали и част от тяхната арт-терапия.