РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

"КАК ЩЕ ГИ СМАЕМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ“ - така започнаха културно-информационните събития в област Габрово по повод Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

Първото събитие във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС в област Габрово организира НЧ "Христо Ботев 2008" в с. Гарван.

В центъра на дискусията по повод 10-годишнината на читалището и 10-годишнината от членството на България в ЕС бяха въпросите „ Кое е по-сладко  габровският шоколад или белгийските бонбони и как Селският МОЛ стъпи в Брюксел?“ . За да е всичко обективно и прозрачно отговорът потърсиха малчугани от ДГ Явор, които дегустираха пестил – известен на всички като габровски шоколад и луксозни белгийски бонбони. Разбира се ясно е, че от нашенското по-вкусно няма, затова и участниците в Селския МОЛ през изминалата година настъпиха и в Брюксел, където с изделия като гаванки, беленици и терлици смаяха всички посетители на габровския щанд.

Събитието продължи с демонстрации на инициативи на местните културни и кулинарни традиции, което е изключително важно за устойчивото развитието на регионите и малките населени места. Това каза и областният управител Невена Петкова, която благодари на всички, които пазят традициите и ги предават на поколенията, а малко по-късно и тя се включи в приготвянето на габровски пърленки на пещ . Бабите от читалището в с. Гарван й подариха избродирани гривни с логото на българското председателство, а местни ентусиасти започнаха изрисуването на старото школо, провокирани от инициативата и съвсем скоро всички жители на селото ще видят българска шевица на него.
Събитието се организира с подкрепата на Областен управител - Габрово в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС