РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Информационни събития за Българското председателство и в Дряново и Трявна

Поредните информационни събития за региона, организирани от областния управител по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз се проведоха в общините Дряново и Трявна. Основната им цел е да насочат вниманието на аудиторията върху ползите за България от членството й в ЕС и подготовката на страната ни за предстоящото председателство. Именно това е и темата на презентацията, която областният управител Невена Петкова представи пред участниците в срещите. Така например като икономически и социални ефекти от пълноправното ни членство в съюза тя посочи присъединяването на страната ни към единния европейски пазар, достъпа до европейски средства, трайната тенденция по нарастване на инвестиционния интерес. Представени бяха европейските институции, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС.

Изборът за аудитория, а имено младежка, която участва в събитията в общините не е избрана случайно, защото развитието на младите хора е един от четирите основни приоритета, върху които е насочен фокусът на българското председателство. Те имаха възможност да се запознаят и с информация за реалните ползи на България от членството й в ЕС, какво на практика се е случило през тези 10 години, как са се променили условията ни на живот, какво означава да си гражданин на Европейския съюз. Това беше представено от управителя на Областния информационен център в Габрово Маринела Събева, която посочи и конкретни данни. В Трявна ученици от СОУ „Петко Р. Славейков“ представиха европейски проект, в който са участвали – от кандидатстването, одобряването им до финала в Брюксел.

Пътуващата изложба на тема „Нещо българско и родно…в ЕС“ беше акцент във втората част от информационните събития, които продължават в три читалища в селата Съботковци, Гостилица и Кисийците.