РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Зам.-министър Деница Сачева беше на посещение в Габрово

Областният управител Невена Петкова и началникът на РУО – Габрово Георги Маринов проведоха работна среща със заместник - министъра на образованието и науката Деница Сачева.

По време на срещата бе обсъден резултатът от дейностите по координационният механизъм за привличане и задържане на учениците в училище. Зам.-министър Сачева сподели, че Габрово в това отношение няма подобни проблеми, но има места, където това е сериозно предизвикателство и допълни, че в момента министерството разполага с много повече информация от тази, която е имало в началото. Един от сериозните проблеми, които остава са децата в чужбина. Това ще бъде и акцент за следващата година като се обмисля на европейско ниво как да се организира създадената информационна система, така че да се обменя информация по-лесно.

„Един от начините да привлечем и задържим отпадналите в клас, е професионалното образование.“ – сподели зам.-министър Сачева. По този повод областният управител Невена Петкова представи „Седмицата за кариерно ориентиране“, която ще се реализира в седмицата 13-17 ноември в Габрово. Петкова обясни, че в рамките на една седмица ученици от 9 и 10 клас в габровските училища ще имат възможност да участват в работния ден на полицаи, пожарникари, хотелиери, социални работници, медици, както и да се запознаят отблизо с работния процес и във фирми от сектор „Машиностроене“. „Направленията не са избрани случайно“, каза Невена Петкова и допълни, че във всяко едно от тях има сериозен дефицит на кадри, затова идеята е да се провокира интерес към тези професии. „Като цяло концепцията на инициативата е да се работи и с малката възраст ученици, след което да се обхванат и по-големите преди да са направили своя професионален избор. Предвиждаме и да обхванем родителите, защото сме наясно, че професионалната ориентация на децата в днешно време се формира и от техните родители.“ – каза още областният управител и подчерта, че „Седмицата на кариерно ориентиране“ ще се проведе във всички общини на областта, както и изрази увереност, че ще има устойчивост във времето.

В рамките на визитата си в Габрово заместник – министър Деница Сачева посети Националния музей на образованието, където се запозна с постоянните експозиции. В нейно присъствие беше открита изложба „Отдаденост“, посветена на Пенка Касабова – първият дипломиран предучилищен педагог в България, новатор в създаването на детски градини. Веднага след това зам.-министърът връчи наградите на победителите в първия национален конкурс „Времена и будители”, организиран от Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието в града под патронажа на МОН.

\\scylla\shared\Tsvetomira\SMarkova