РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител Росен Цветков приветства делегатите в 16-то Извънредно отчетно събрание на Камарата на архитектите в България

Камарата на архитектите в България избраха Габрово за провеждане на 16-то Извънредно отчетно събрание и отбелязването на 80 – годишния юбилей на Камарата. Гости на събитието бяха заместник областният управител Росен Цветков и заместник – кметът на община Габрово арх. Николай Меразчиев. От името на областния управител, Цветков отправи приветствие към гостите на града. В изказването си той акцентира върху 80-годишния юбилей като каза, че това е „Време за равносметка, време, което показва как се развива архитектурният бранш като съчетава едновременно традициите с новаторството. Но и време за удовлетворение от стотиците завършени проекти – онези, които променят визията на нашите региони.“

Той добави още, че със сигурност днес ще се говори и за постигнатите успехите, и за проблемите и предизвикателствата, с които се всеки се сблъсква ежедневно в своята работа. „Камарата на архитектите – това е абстрактно понятие ако не го изпълните със съдържание, а всъщност Камарата – това сте самите вие – членовете й и успехите ви зависят от вашето обединение. Затова ви пожелавам да сте преди всичко заедно.“ - сподели пред архитектите зам. областният управител и пожела още воля, за да постигат промените, които желаят, енергия и вдъхновение.

През тези два дни делегатите от Камарата ще коментират въпроси във връзка със законодателството в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството; прецизиране на условията, при които се получава званието „Архитект“ и се практикува професията и др.

Удостоени бяха архитектите Янка Сачкова и Георги Йорданов със званието „Почетен член“, а посмъртно званието беше присъдено на Стоян Стоянов и Георги Минчев.