РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител Мария Пенева поднесе цветя по повод патронния празник на Националната Априловска гимназия

Заместник областният управител Мария Пенева уважи тържествения ритуал, с който днес се отбелязва патронния празник на Националната Априловска гимназия и 183 години от откриването на Първото новобългарско училище. С поднасяне на цветя и химна на Априловото училище започна тържеството, в което се включиха ученици, учители, бивши и настоящи априловци. Директорът на гимназията Снежана Рачевиц отправи своя поздрав към присъстващите и подчерта, че „Денят на патрона на едно училище е ден на големите личности и възвишените идеали. Ден на духовния водач и учителя, чийто стъпки следваме и градим върху тях пътеки, пътища, магистрали…“ В словото си тя говори за празника като вътрешно усещане – за връзката с „човека, който преди 183 години дръзва да наруши летаргичното спокойствие и стереотипите на уседналата общност в закътаното от природните и исторически бури балканско селце и да накара пресметливите му стопани да развържат кесиите си за едно не „ползвателно“ и практическо дело – да градят школо.“ Освен за началото като връщане към корените и повторение на събитията като част от неизменния цикъл на битието, Снежана Рачевиц акцентира и върху добродетелите търпение, постоянство и дръзновение, които дават ясна цел в живота.

С пожелание за достойни наследници приключи тържествения ритуал пред паметника на Васил Априлов, а програмата продължи с изложба на Института по литература към БАН „Българската литературна класика – знание за всички”. Веднага след това ученици от гимназията ще се срещнат с областния управител Невена Петкова, която също е възпитаник на Националната Априловска гимназия.