РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Невена Петкова участва в кръгла маса за представяне на проект "Сподели България"

12 винено-кулинарни дестинации бяха представени днес в Габрово от заместник – министъра на туризма Ирена Георгиева.Кръглата маса е втори етап от реализацията на съвместната инициатива, по която работят Министерството на туризма и Министерството на земеделието храните и горите. В срещата участваха и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Невена Петкова, областен управител на област Габрово, Нела Рачевиц, заместник - кмет на община Габрово, както и представители на туристическия и земеделския бранш.

Областният управител Невена Петкова приветства участниците в срещата и подчерта, че област Габрово има сериозен потенциал, за да е част от този проект. Тя припомни, че в началото на годината обединени Областната администрация и кметовете на четирите общини изразиха своето становища относно представен идеен проект на „Сподели България“, в който област Габрово не е била включена. „Развитието на туризма чрез рационално използване на природни дадености, културно-историческо наследство и традиции е приоритет заложен в Областната стратегия за развитие на област Габрово и плановете на четирите общини Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.“ – допълни още Петкова като изброи редица дадености, които са привлекателни за туристите. „Имаме потенциал, който считам, че трябва още повече да разгърнем и да работим всички заедно в една посока, а именно рекламирането и популяризирането на област Габрово. Вярвам, че това може да се случи и чрез инициативата „Сподели България“.- допълни още в изказването си областният управител.

Целта на инициативата е страната да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, а туристите да се насочат към вътрешността й, а не само да посещават предимно зимните и морски курорти. Броят на винено-кулинарните дестинации не е избран случайно, те са 12 - колкото са месеците в годината. Обхващат над 50 общини и над 100 туристически обакта. Фокусът на срещата днес беше една от най-дългите дестинации по проекта, която преминава през 7 общини наречена „Стари столици“ - Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово. В нея са включени и 13 туристически обекта - историческите хълмове Царевец и Трапезица, Арбанаси, Хотнишка екопътека, Еменска екопътека, Даскалоливницата – Елена, Славейковото училище – Търговище, Шуменска крепост, Мадарският конник, Осмарски скални манастири, Ханкрумски скални манастири, Плиска, Велики Преслав и Никополис ад Иструм.