РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

За фестивала Цветен килим и Цветните аранжименти в Габрово

Остава точно една седмица до деня, в който в центъра на България – Габрово ще се настани цяла една страна, столицата на която е и столицата на Европа.  Белгия е любимо място на страстни пътешественици от целия свят - прекрасна, красива и с богато културно – историческо наследство. Туристическа дестинация, която задължително трябва да влезе в плановете ви за пътешествия. Тъй като ние сме истински габровци сме измислил как да „посетите“ страната напълно безплатно, само за ден, но достатъчен, за да се изпълните с впечатления и емоции. 
Пълна със забележителности и фестивали Белгия веднага привлече вниманието ни. Едва ли има някой, който да не е чувал за един от най – известните фестивали там - Килима на цветята. Той се провежда през всяка четна година на централния площад в Брюксел и се организира от 1971 г насам. Казват, че най-добрите градинари на Гент пристигат на площада Grand-Place, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, за да направят годишния цветен килим от стотици квадратни метри по разположените павета. Само преди няколко месеца приключи тазгодишното му издание, за което са използвани над 600 000 живи цветя и 100 доброволеца, които само за няколко часа пресъздават великолепна и благоуханна картина под формата на цветен килим. За да се стигне до крайния резултат са необходими цели две години работа по планиране и подготовка, а фестивалът продължава четири дни, колкото трае свежестта на цветовете. Всеки път темата е различна, така например през 2016- та година дизайнът е бил посветен на 150-годишнината от приятелството между Белгия и Япония., а през 2018 – та на Мексико и по-точно от щата Гуанахуато. Там всяка година се провежда фестивал La Octava Noche, по време на който местните застилат улиците с килим от боядисани стърготини.
Потърсихме връзката между тази дългогодишна белгийска традиция и Габрово – един от най-зелените и цветни градове и решихме - всеки, който иска на 28 октомври в зала „Япония“ в художествената галерия, да изработи свое цветно пано. Е, няма да е с размерите на Grand-Place, но след като съединим всички пана вярваме, че ще имаме и ние един страхотен цветен килим. Нашият пътеводител в това изкуство ще бъде флористът Благовеста Михова от магазин за цветя „Омайниче“. Така че ви очакваме заредени с добро настроение, много вдъхновение и готови за „Цветни аранжименти“ точно в 15:00 часа.
Събитието се организира с подкрепата на Посолството на Кралство Белгия в България, Община Габрово, Асоциация „Хора в помощ на България: Алст – Габрово“ и Клуб „Приятели на Белгия“. Реализира се в изпълнение на Работна програма за 2018 г на Комуникационната стратегия на Република България за България за ЕС.