РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител чете слънчева приказка с децата от ДГ „Радост“

Областният управител Невена Петкова се включи в обявената от Министерството на образованието и науката Национална седмица на четенето, която се провежда от 22 до 26 октомври 2018 година в цялата страна. Инициативата е част от националния план на стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността.

Домакини на събитието в Габрово бяха ДГ „Радост“, които отправиха покана към Невена Петкова и Георги Маринов, началника на Регионалното управление на образованието – Габрово да прочетат приказки под мотото „Приказки от слънцето“. Детският прочит на литературни творби най-лесно се случва чрез драматизация и песни, затова малчуганите от група „Слънце“ разиграха „Приказка за слънцето“, като разказвачът Елица смело онагледяваше случващото се на сцената върху интерактивния дисплей, с който от тази учебна детската градина разполага, по проект на Община Габрово.

Веднага след първата приказка в ролята на разказвач влезе и началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, който прочете „Слънцето и северният вятър“. Финалът постави областният управител Невена Петкова, която чете с децата „Слънчева приказка“, с което даде официалният старт на Националната седмица на четенето в Габрово.

„В група „Слънце“ темата за слънчевите приказки не е избрана случайно - казаха организаторите на събитието - подбрани са компилация от приказки с поуки, които са и истински урок по добролюбие. Важно е да се научим да бъдем добри, колкото е важно да бъдем грамотни“.

За подарък и спомен от днешния ден малките слънчица подариха на своите гости книжка с приказката, която всеки е чел – илюстрована с рисунки от самите тях.