РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Selovoditel – една възможност за възраждане на малките населени места

„Първата българска социална мрежа за села и градове Selovoditel не е решение на проблемът с обезлюдяването, който е от десетилетия, но е крачка напред за справенято му.“ – това смята нейният създател Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ). Той прие поканата на областният управител Невена Петкова да представи днес в Габрово и Севлиево възможностите, които дава платформата.

„Основната цел е да се рекламират българските селища из цяла България, Европа и САЩ, а във времена, когато цифровите технологии и социални мрежи са водещи за човешката комуникация, присъствието на малките населени места в интернет пространството е от съществено значение за тяхното популяризиране и възраждане.“ – сподели от своя страна Петкова.

Евродепутатът разказа какво е провокирало създаването на тази платформа, която според него ще има живот ако хората я припознаят. По думите на Новаков вече има хора, посетили български села и други, проявяващи интерес да го направят след популяризиране на профилите на селата в онлайн платформата Selovoditel. Затова много важно е след като се създаде профил да има снимки, които разкриват потенциала на мястото, добро описание и не на последно място любопитна информация, защото имено тя отличава едно място от друго. Така ще се привличат към него посетители, туристи и инвеститори, които например искат да развиват биоземеделие.

Създаването на профил е напълно безплатно, съдържанието се одобрява от екипа на евродепутата. Към момента се работи по разработването и на форум към него, където под профилите ще може да се коментира, споделят отзиви или се задават въпроси.