РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Във връзка с обявеното, с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България, извънредно положение и Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването и с оглед предотвратяване разпространението на COVID – 19, местните общински администрации, както и териториални структури отправиха апел към гражданите да се въздържат от лично посещение в офисите на институциите, да използват електронни канали за комуникация, освен в случаи на реална неотложност.

Всички административни услуги, извършвани от Областна администрация - Габрово могат да бъдат заявени по електронен път оттук http://www.gb.government.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=7 Електронните услуги, могат да бъдат заявявани чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги – https://egov.bg/wps/portal/

Заявяване, плащане и получаване на електронна услуга може да бъде извършено чрез електронните услуги, достъпни на официалните интернет страницата на Община Габрово, Община Севлиево, Община Дряново и Община Трявна.

Всеки, който разполага с ПИК или електронен подпис, може да ползва всички предоставяни от НАП електронни услуги на https://inetdec.nra.bg/. Всички данъчни и осигурителни декларации и справки, както и плащания към бюджета, могат да бъдат извършени онлайн без необходимост от посещение в офиса на НАП на ул. „Радецка“11. Информация за данъчно-осигурителните изисквания можете да се получи на информационния телефон на агенцията - 0700 18 700 или по имейл на електронните адреси за контакт в сайта на институцията - https://nap.bg/page?id=24

Заявления, жалби и други документи във връзка с парични обезщетения, помощи, пенсии, гарантирани вземания и издаване на документи от Осигурителния архив на НОИ се подават по електронен път, по реда на Закона за електронното управление, с КЕП /квалифициран електронен подпис/ или с ПИК /персонален идентификационен код/ или чрез лицензиран пощенски оператор. В приемните на НОИ се преустановяват консултациите, като такива се предоставят на единния телефонен номер 0 700 14 802. Лицата, които по уважителни причини не са могли да подадат съответните документи по реда на т. 3, могат да ги подадат в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, като тези документи ще се считат за подадени в срок, респ., подадени в първия ден от срока на извънредното положение.

Агенция за социално подпомагане (АСП) също препоръчва териториалните дирекции на АСП да се посещават при неотложност и напомня, че гражданите имат възможност да заявяват административни услуги по електронен път, които са достъпни на https://egov.bg/wps/portal/egov/services/social-services/social-assistance. Заявления-декларации за отпускане на различни социални плащания могат да се подават и чрез лицензиран пощенски оператор. Подробна информация може да бъде получена на обявените телефонни номера на всички дирекции „Социално подпомагане“ в страната - http://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi .

От сектор „Пътна полиция“ информират, че срокът за извършване на пререгистрация при промяна на данните на превозно средство, на което е монтирана газова уредба, позволяваща работа на двигателя с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ е до 3 години от първоначалната проверка на уредбата. В случаите, при които този 3-годишен срок е изтекъл, се определя допълнителен срок до 31 май 2020 година, в който свободно ще можете да изпълните задълженията си като собственици на превозни средства.

В Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) също се отменя приемното време за граждани. Клиентите на Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК) могат да осъществяват връзка на телефоните обявени на www.cadastre.bg в часовете и деня, обявени за прием, а информация за документи по преписки може да бъде получена на посочен от тях e-mail адрес.

Агенцията по заетостта въвежда временно допълнителни мерки при обслужването на различните групи клиенти на бюрата по труда. Ограничават се срещите от типа „лице в лице” с търсещи работа лица, регистрирани в бюрата по труда, чрез разсрочване и отлагане за м. април на планираните до края на м. март срещи с трудовия им посредник.

Въвеждат се мерки и при регистрация на търсещи работа лица на място в бюрото по труда или съответния филиал. лицата, които желаят да се регистрират като търсещи работа и имат профил в Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), могат да подават заявление-декларация по електронен път. Всички необходими документи са достъпни на https://www.az.government.bg/bg/news/view/agencijata-po-zaetostta-vyvejda-dopylnitelni-merki-za-obslujvane-na-klientite-na-burata-po-truda-3406/