РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация – Габрово организира поредица събития за популяризиране на европейското културно многообразие

За трета поредна година Областна администрация - Габрово ще реализира поредица събития в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година. По този повод областният управител Невена Петкова сподели: „За трета поредна година имам възможност, благодарение на тези инициативи, да се срещна с жителите на малките населени места и да се докосна до техния начин на живот, до техните празници, бит, фолклор, история и традиции. Именно те дават облика на България в голямото европейско семейство. Приобщават ни към Европа, но и ни дават самочувствието на българи.“ Според нея две са ценности, които определят развитието на Европейския съюз и без които неговото съществуване е немислимо – многообразие и толерантност. Европа е многообразие – на нации, на етноси, на религии, на култури, на езици. Многообразие, което ни учи колко пъстър и красив е животът, колко различни начини има да изразим себе си. Европа обаче е и пример за живот в толерантност и разбиране. „Голяма е ролята на читалищата за утвърждаване на тези изконни ценности -многообразие и толерантност. Осъзнавам колко важна е подкрепата за тях, защото подкрепяйки читалищата, ние подкрепяме българския дух, съхраняваме и развиваме своето културно многообразие и насърчаваме толерантността.“ – коментира още областният управител по повод Дейностите, по които ще се проведат инициативи - Дейност 1 „Събития за популяризирането на европейското културно многообразие” и Дейност 2 „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста”.

Събитието по Дейност 1 предвижда познавателни игри, викторини и спортни занимания, чийто обединителен елемент е европейското културно многообразие с цел преоткриване и осмисляне на различни европейски културни традиции за свободното време. В рамките на това мероприятие Областна администрация ще си сътрудничи със сдружение „Идея спорт“. Планирано е за 22 юни от 10:30 до 12:30 часа в Градинката с мечето в Габрово.

По Дейност 2 ще бъдат организирани 7 културно-информационни събития за популяризирането на европейското културно многообразие и насърчаването на живот в толерантност и реализирани от читалища от област Габрово. Събитията стартираха от Народно читалище „Габрово - 2002”, гр. Габрово със „Живеем и танцуваме заедно. Фолклорът - залог за толерантност”. На 3 юни НЧ „Паисий Хилендарски - 1908”, с. Градница, общ. Севлиево, представи своя поглед към темата „Магията на детството за живот в толерантност“ – едно събитие изпълнено с детски усмивки, песни за доброто и приятелството, игри, викторини и разбира се награди за участниците.

На 13.06.2019г. предстои събитието „Детство – цветно приключение“, организирано от Народно читалище „Възраждане - 1927”, с Петко Славейков, общ. Севлиево.

На 21.06.2019г., Народно читалище „Пробуда – 1924“, гр. Плачковци, общ. Трявна, ще представи „Музикално-танцов спектакъл „Европейска дъга“.

На 29.06.2019г., Народно читалище „Цвятко Иванов - 1919”, с Крушево, общ. Севлиево организира „Етнофестивал на толерантността“.

На 20.07.2019г., Народно читалище „Напредък – 1884“, с. Керека, общ. Дряново кани своите жители и гости на “Лятно кино в Керека“

Събитията по тази дейност приключват на 31.07.2019г. с „Многоликата Европа, обединена от красотата на Балканското село Ловнидол“, организирано от Народно читалище „Зора-1908”, с.Ловнидол, общ. Севлиево.

„Вярвам, че нашите инициативи с читалищата ще донесат много усмивки на малки и големи, и ще успеем да усетим европейския дух и в нашите села, които имат своето достойно място за обогатяването на европейското културно наследство.“ – казва Невена Петкова, областен управител на област Габрово.