РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Остава непроменен броят на доказаните положителни проби за COVID – 19 за територията на област Габрово – 1 лице е настанено в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, 1 лице на задължителна домашна карантина и 2 – ма излекувани. Като статистика от 8 март, когато беше доказан първия за страната случай, до момента в Националната референтна лаборатория са изпратени и изследвани общо 317 проби от област Габрово. Към днешна дата, 24 април, броят на лицата, които подлежат на домашна карантина по данни на РЗИ – Габрово е 273.

От ЩАБ - а припомниха, че всички въведени противоепидемични мерки продължават да бъдат в сила, промяна има единствено по отношение възобновяването на плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, съгласно чл. 19 от Наредба № 15 за имунизациите в Република България, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения, считано от 21 април.

„Там, където се спазват мерките, има резултат. Нека имаме търпение и продължим да бъдем съвестни – от децата до възрастните. Времето става все по – приятно и примамливо, но да не забравяме, че струпвания на хора на открито не са позволени, а носенето на лични предпазни средства на обществени места е задължително.“ – заяви областният управител Невена Петкова.

Всички стопански субекти продължават работа при спазване на ограниченията и изискванията. Въведеният час за пазаруване в хранителните магазини и аптеките, който се отнася за възрастните хора над 60-годишна възраст в интервала от 08:30 до 10:30 часа също е в сила. Изключително важно е работодателите да продължат, както и до сега, провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и да не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.