РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Томислав Дончев: Техническата помощ по европроекти, която България поиска от международните финансов

Томислав Дончев: Техническата помощ по европроекти, която България поиска от международните финансови институции,

ще бъде обезпечена със средства от ЕС

Министърът по управление на средствата от ЕС  Томислав Дончев се завърна от работно посещение в Брюксел, където се срещна с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан и взе участие в годишен преглед на изпълнението на 7-те Оперативни програми, направен пред Европейската комисия.

„Отсега нататък очакванията към България ще бъдат все по-големи. Показахме, че вече умеем да договаряме, проектираме, да се разплащаме по-добре. Предстои да докажем, че можем и да доведем целия процес  до добър край. Гаранция за това е единствено качеството и изпълнението на всички изисквания. България вече излиза от детската възраст на своето членство в ЕС и се очаква сами да се грижим за себе си, без някой да ни държи за ръката и да ни показва правилния път. За всички е ясно, че България е нова страна-членка на съюза, това е първият ни програмен период, но нито искаме, нито очакваме по различно отношение ”, заяви министър Дончев след участието си в годишния преглед.

Представителите на ЕК отчетоха ръста при усвояването на средствата от ЕС през 2010 година и препоръчаха да се продължат усилията за ускоряване на процедурите при стриктно гарантиран ефективен контрол. Подкрепа срещнаха предложените промени в Закона за обществените поръчки и идеята за централизиране на предварителния контрол на процедурите по него. Експертите от комисията подчертаха нуждата от работа с общините и оцениха положително стартиралото обучение на кадри в тях, както и идеята мобилна експертна група да пътува в страната и да ги консултира по въпроси, свързани с по-ефективното усвояване на евросредства.

На срещата с еврокомисаря Хан Томислав Дончев получи уверение, че ЕК ще осигури правна възможност за обезпечаване със средства от ЕС на исканата от България техническа помощ от Международните финансови институции. Така пълна подкрепа получи идеята за автомагистрала Струма да се използва техническата подкрепа на експерти от ЕИБ. По време на срещата Йоханес Хан подчерта, че първата половина на 2011 г. е критично важна за България, тъй като през нея трябва да станат видими резултатите от големите проекти. Именно добрите резултати ще подсигурят на страната ни по-добра позиция при преговорите за финансовата рамка на следващия програмен период.