РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

България ще получи общо 126,6 млн.евро в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическ

България ще получи общо 126,6 млн.евро в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм

В рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм България ще получи финансова подкрепа в размер на 126,6 млн.евро за периода 2009-2014 г.. Средствата ще бъдат отпуснати от страните-донори -  Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и неговият екип проведоха днес втори кръг от преговорите за новия програмен период на двата финансови механизми.

Чуждестранната делегация бе водена от г-н Стайнар Хаген, зам.-генерален директор на Министерството на външните работи на Кралство Норвегия и включваше Н. Пр. Тове Скарстейн – посланик на Кралство Норвегия  и  представители на  Офиса на финансовия механизъм на ЕИП.

Тема на преговорите бяха програмните области околна среда, енергетика, здравеопазване, културно наследство, правосъдие и вътрешни работи,подкрепа на неправителствения сектор, партньорство с норвежки институции, както и финансовото разпределение и схемата за управление, в рамките на Меморандумите за разбирателство.

 

Окончателното финализиране на преговорите ще бъде през месец април тази година.