РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

 

Днес в предаването „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг гостува областният управител Невена Петкова, която разказа подробности около предстоящите Дни на ученето през целия живот. Събитието ще се състои в Габрово от 7 до 9 октомври.

Целия разговор с водещата Мария Радойчева може да проследите тук:

 

Г-жо Петкова, разкажете ни малко за политиката за учене през целия живот и как тя се реализира в област Габрово?

 

Габрово се гордее с много първи неща и смея да твърдя, че ученето през целия живот също се нарежда сред тях. През 2016г., когато България стартира активно реализацията на политиката за учене на възрастни, Габрово бе първата област, която  помогна за координацията на тази политика на областно и местно ниво. Ние подкрепихме Националния координатор г-жа Дейкова и бяхме първата от 6 пилотни области в страната, създали Областни координационни групи за учене през целия живот. Целта на тези групи е да се осигури координацията на заинтересованите страни на областно равнище, като в състава им се привличат представители на общините, синдикатите, организациите на работодателите, статистическо бюро, бюро по труда, читалища, културни институти, центрове за професионално обучение, НПО и др. Виждате колко много са институциите и организациите, които имат пряк досег и интерес от развитието на обучението за възрастни. Проектите, които изпълнява Министерство на образованието и най-вече Националния координатор за учене през целия живот, позволи мрежата от Областни координатори да се разрастне, да се сформират такива групи във всяка област, да се създадат допълнителни инструменти като например Националната информационна система за учене на възрастни. Всичко това е реализирано в посока преодоляване на предизвикателствата и за напредък в сектора за учене на възрастни.

 

През 2019г. вие бяхте отличена като най-активен Областен координатор на политиката за учене на възрастни. Какво означава за Вас тази награда?

 

Винаги съм твърдяла, че образованието е мой личен приоритет в работата ми като Областен управител. От една страна е образованието, което дава основите, от друга е обучението, което е свързано с усъвършенстване във всяка една сфера. Всъщност ако се замислим животът е този, който ни провокира да не спираме да учим – той е нашето училище, без значение на каква възраст сме – преподава ни житейски уроци, или пък необходими за работата ни, но при всички положения това е заложено във нас – ученето през целия живот е едно вечно самоусъвършенстване! На въпроса за наградата – тя не е персонална и не би била възможна без всички организации и хора, с които партнираме на местно ниво за реализацията на политиката за учене на възрастни – това са общините, Центровете за професионално обучение, Регионалната Библиотека, Габровската търговско-промишлена палата, Националния музей на образованието, Техническия университет и др. Бих искала да им благодаря за съвместната работа и затова, че представят област Габрово на отлично ниво в национален план.

 

Габрово е домакин на Националните дни за учене през целия живот, които ще се проведат от 7 до 9 октомври. Бихте ли ни казали какво е предвидено в програмата на това събитие?

 

Това е шестото издание на Националните дни за учене през целия живот и тази година Габрово спечели доверието да ги домакинсктва. Събитието се организира от Министерство на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, в партньорство с Областна администрация Габрово, РУО на МОН – Габрово и с активното съдействие на Община Габрово. Предвидена е изключително богата програма и очакваме над 150 участници от цялата страна – от професионални гимназии, центрове за професионално обучение, работодатели, синдикати, министерства и др. Използвам възможността да поканя всички габровци да заповядат на откриването на Националните дни на 7.10 от 17,30 часа на Площад „Възраждане“, когато с концерт на Деси Добрева и формация Интро ще дадем старт на инициативата. Тогава ще бъдат връчени и годишните награди за принос в сектора за учене на възрастни. И тук мога да издам, че нашите номинации са две и са в категория "Ръководител на обучаваща институция" и  "Социален партньор", а кой ще получи наградата ще стане ясно по време на награждаването.

 

С това завършва първият от Дните, какво следва напред?

 

8 октомври е обявен в програмата като Ден на отворените врати. И наистина врати ще отворят няколко габровски организации, в които ще бъдат проведени работни ателиета за обмен на добри практики в ученето за възрастни:

  • В Младежка зона „Щайгата“ към Община Габрово ще бъдат представени образователни проекти на Община Габрово и ще има прожекция на филма „Частици от миналото“, реализиран по проект по Програма „Еразъм“
  • В Национален музей на образованието ще са състои представяне на образователни програми от Музейното училище;
  • В Техническия университет е предвидена демонстрация на лаборатории в областта на роботиката, машиностроенето, осветителната техника и др.
  • В Регионална библиотека “Априлов-Палаузов” – Габрово ще бъдат представени възможностите на библиотеката за различни обучения и придобиване на нови умения;
  • Школа по приложни изкуства „Ива Пенчева“ ще се включи с приложно рисуване върху коприна „160 години Габрово в картини“;
  • В Национална Априловска гимназия ще има представяне на успешни практики и инструменти за учене през целия живот – Електронна платформа за учене на възрастни в Европа EPALE, Проект за дуалната система на обучение, Проследяване реализацията на завършилите професионално образование и обучение.

В програмата виждам, че има предвидено и Изложение на институции за образование и обучение на възрастни?

 

Отново на 8 октомври, но следобед от 14:30 до 16:30 часа на площад „Възраждане“ ще се съберат над 30 изложители от цялата страна, които ще предстявят своята дейност в областта на ученето през целия живот. И тук област Габрово има какво да покаже – нашите участници са:

  • Община Габрово с „Приеми ме на село“ и „Изплети топлина“
  • Технически университет – Габрово
  • Дневния център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово – знаете какви прекрасни неща сътворяват те
  • Център за професионално обучение „Веда Консулт“, Габровска търговско-промишлена палата с презентиране на проекти по програма „Еразъм“
  • Регионален Етнографиски Музей на Открито „Етър“
  • ПТГ "Д-р Никола Василиади" – Габрово и ПГМЕТ "Ген.Иван Бъчваров" - Севлиево
  • Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово
  • Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ – Дряново

Смятам, че и в ателиетата, и в изложението сме поканили участници, които ще представят отлично възможностите на Габрово за учене през целия живот – като се започне от дуалното обучение, през професионалното, обмена на идеи по проекти и се стигне до обучението в занаят и неформалното предаване на знания между поколенията.

 

Разбираме, че всички тези ателиета и активности са отворени за граждани, които свободно могат да ги посетят. Къде обаче могат да се запознаят с цялата програма на събитието?

 

Цялата програма на Националните дни може да бъде видяна на интернет страницата на Областната администрация, както и на официалната й страница във facebook.

И за финал нека отново отправим покана към габровци да заповядат на площад Възраждане в сряда, 7 октомври, от 17:30 часа където ще дадем старт на Националните дни за учене през целия живот и ще се насладим на прекрасните изпълнения на Деси Добрева и формация „Интро“.