РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Николай Сираков участва в официалната церемония по откриване на реконструираните обекти по Интегриран проект за водния цикъл на град Габрово. Гости на събитието бяха министър – председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, кметът на Община Гарово Таня Христова, народните представители Добромир Проданов и Цветомир Михов, Посланикът на Кралство Испания Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, евродепутатът Андрей Новаков.

По повод откриването кметът на Габрово Таня Христова сподели, че за изминалите 11 години Община Габрово е подготвила, защитила и изпълнила на терен една от най-тежките и социално отговорни инвестиции, правейки първата голяма крачка към стратегическо и интегрирано управление на ресурсите в сектор води. „Изграждането на новия път на водата бе труден и дълъг, но също така успешен процес, създаващ голяма добавена стойност за развитието на съвременно и социално – отговорно общество. Благодарение на дългогодишните съвместни усилия на всички ангажирани страни и принципите на европейска солидарност в Габрово вече функционира ВиК инфраструктура от ново поколение, базирана на екологосъобразни решения за управление на питейни и отпадъчни води, модерни инженерни технологии и висока надеждност на експлоатацията.” – сподели още Таня Христова. Като благодарност за положените усилията тя отличи със специален плакет „Пътят на водата” ръководителите на екипи от проекта.

Поздравления за реализирания проект прозвучаха и от вицепремиера Томислав Дончев, който благодари и на габровци, изтърпели предизвикателството през тези 3 години. Министър Ивелина Василева подчерта, че реализирането на този проект е един изключителен пример за доброто партньорство между централната и местна власт, между изпълнители и Община, между Европейския съюз и България. Министър - председателят Бойко Борисов поздрави кмета Таня Христова за успешното приключване на проекта, както и за направеното по инфраструктурата в града и всичко това той определи като „добър пример за прагматично управление”.

След прерязването на лентата на обновените обекти гостите разгледаха пречиствателната станция за питейни води.

Проектът е на стойност 87.8 милиона лева, изпълнен по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.” и е финансиран с подкрепата на Кохезионен фонд на Европейския съюз и държавния бюджет.