РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Делегация от Националния статистически институт на Румъния пристига утре в Габрово

На тридневно посещение в област Габрово пристига утре румънска делегация от Националния статистически институт на Румъния. Целта на посещението е да се запознаят с опита на България във връзка с Преброяване 2011. Тази година предстои на всички страни членки на ЕС да проведат своето национално преброяване. Първи от Евросъюза се преброихме в България през м. Февруари и за първи път го направихме и електронно. В тази връзка румънската делегация ще посети Габрово, което показа един добър резултат в електронното преброяване и беше на трето място в страната.

Програмата на румънската делегация започва със среща със зам.областния управител на Габрово Племен Недков, след което имат две сесии за Преброяване 2011. В края на посещението-обучение ще бъде подписан „Меморандум за взаимно разбирателство между Националния статистически институт на България и Националния статистически институт на Румъния за сътрудничество в областта на статистиката“.

Делегацията е в състав председател на НСИ-Румъния -проф. Вергил Войнеагу, съветник на председателя-Илие Думитреску, директор, „Преброяване на населението и демографска статистика”-Стефан Трика , директор "ИТ и статистическа инфраструктура"-Георге Еманоил Вайда – Мунтеан.